עלילות השמאי
עלילות השמאי

האם בינה מלאכותית יכולה להחליף שמאי מומחה בזיהוי זיופים?

שיתוף

מתוקף תפקידי והתמחותי באמנות ישראלית, פנה אלי צוות מעבדה של סטודנט לדוקטורט שחוקר את השימוש בבינה מלאכותית לצורך זיהוי אותנטיות של ציורים של אמן ישראלי מוכר שאוהבים לזייף.
הצוות פנה אליי כדי להיעזר בידע ובניסיון שלי לזהות זיופים וללמד את הבינה המלאכותית.
הוצגה בפני יצירה ומיד בלטו לעיני כמה דברים:
1. היצירה מתארת חיים במשק ישראלי בשנות הארבעים. בציור מופיע מגדל שמירה אך הוא מצויר בכיוון הלא נכון. כמי שמכיר לעומק את נופי היישוב בו התגורר האמן, קל היה לי לזהות שהכיוונים לא נכונים.
2. בציורים של אותו אמן הצבע השחור שבציור איננו צבע שחור, אלא חום שהשחיר עם הזמן. אך בציור שראיתי השחור היה שחור רגיל לחלוטין.
3. כמו כן, בשנות ה-40, האמן השתמש בשקים ששימשו לסוכר, חתך אותם משח אותם באבץ וצייר עליהם והציור שהובא לי היה לכאורה מאותה התקופה אך ניכר שלא צויר על שק סוכר.

כל אלה גרמו לי לקבוע כי בסבירות גבוהה לא מדובר בציור אותנטי של האמן.

התגובה שקיבלתי מהמומחה לאחר ההסבר הייתה:
"אין שום סיכוי שבעולם שאת זה ניתן יהיה לדעת באמצעות אינטליגנציה מלאכותית"

השיחה גרמה לי להבין שגם אם אני מקווה שבינה מלאכותית יכולה לחסוך לי זמן יקר בעתיד עדיין רחוק היום שבו היא תחליף אותי לחלוטין.

חשוב להבין שכיום, על אף ההתקדמות הטכנולוגית המואצת, אין אף אפליקציה שמסוגלת לפשט את כמות הנתונים שאספו בראשם של כמה מומחים מעטים בעולם כדי שיתורגמו לזיהוי חד משמעי. מדובר בידע מורכב שמומחים אספו בניסיון ולמידה של עשרות שנים וכדי להפוך כל פרמטר שמומחה מזהה לישים לבחינה באמצעות בינה מלאכותית, דרושה לא פחות מעבודת נמלים מפרכת וגאונות.

יחד עם זאת, בפרמטרים שניתן להכניס למערכת, לבינה מלאכותית יש יתרון משמעות. אין לדעת מה צופן העתיד, לאן הטכנולוגיה תפתח והאם יהיו דברים שבהם הטכנולוגיה תוכל לתמוך בנו גם בתחום הזה. 
בהחלט ניכר שישנם דברים שלפחות בינתיים – רק עין אנושית ואינטואיציה יכולות לגלות.

כשאנחנו חושבים על מה יתאפשר בעתיד בתחום זה אנחנו רוצים לקוות שאנטיליגנציה מלאכותית תוכל לסנן זיופים מובהקים על פי קטגוריות מסוימות ולעזור לנו להגיע במהירות לאינפורמציה רלוונטית ליצירה שאותה אנחנו רוצים לבדוק ובכך לחסוך לנו זמן ולהנגיש ולשמר ידע יקר ובעל ערך.

האם אתם חושבים שהמומחים בעתיד יתחלפו בבינה מלאכותית ועד כמה?

להמשך קריאה

אמנות

הציור שהפתיע את כולם

יצירה אחת תפסה את תשומת ליבי במיוחד. הייתה זו יצירה מופשטת, אפורה למדי שבעלי העיזבון לא התייחסו אליה והתלבטו אם בכלל להכניס אותה להערכה. אביהם סיפר להם שהוא קנה אותה בגלריה בירושלים בעבור 1000 לירות לפני זמן רב והם הניחו שהיא לא בעלת ערך… 

קרא עוד »
אמנות

כיצד מזהים חפצים יקרי ערך?

איך להבדיל בין חפצי ערך בעלי ערך משמעותי לחפצים בעלי ערך נמוך?
כולנו היינו רוצים שהחפץ שמצאנו בבוידעם יהיה יתגלה כחפץ יקר שיהפוך אותנו לעשירים ברגע אך אלה מקרים נדירים לכן אנו מציעים כאן כללי אצבע לזהות בין חפצים יקרי ערך לחפצים בעלי ערך נמוך.

קרא עוד »
ברוכים הבאים

כיצד בוחרים בית מכירות ?

כדי שהחפץ שלכם יקבל את הערך המקסימאלי במכירה פומבית יש לבחור בית מכירות שמתאים לחפץ שברשותכם. כאן יש כמה כללי אצבע לבחירת בית מכירות כזה.

קרא עוד »
אמנות

איך לשמור על חפצי ערך בבית ?

חפצי ערך כגון; תמונות, כלי כסף, תכשיטים, שטיחים ועוד, בשימוש לא נכון עלולים להינזק ולכן כדאי לדעת כיצד לשמור ולאכסן במידת הצורך כדי למונע ירידת ערך.

קרא עוד »
כמה שווה התמונה אוסף המטבעות השטיח הפרסי כלי הכסף התכשיט שלי?
להעריך שווי ללא שמאי זה כמו לתבוע בלי עורך דין.

חפצי ערך כגון תמונה, תכשיט, כלי כסף, אוסף מטבעות, שעון יוקרה, שטיחים וכיוב' יכולים להיות שווים הרבה כסף. כשמוכרים או קונים חפץ יקר כדאי לבדוק את השווי האמיתי שלו באופן מקצועי. כדי להימנע מהפסדים כואבים.
דילוג לתוכן